Йоан Ренк за Чернобил

Й

Минисериалът “Чернобил“ донесе на шведския режисьор Йоан Ренк световна известност. И докато “Чернобил“ може и да не е променил неговия живот, то определено е променил отношението му към художествения процес.

„Това, което правя отсега нататък, трябва да има цел. Да подтиква към мислене. Да носи смисъл. След такова преживяване започваш да четеш сценариите по друг начин”, казва Ренк в интервю за шведския вестник Дагенс Нюхетер. „Да се погрижиш гласовете на тези хора да бъдат чути. Да направиш така, че това историческо събитие да намери място в колективната ни памет. Това беше епохално за мен по отношение на работата”, коментира Ренк.

Сериалът го е направил критичен към съвременната цивилизация. Смята, че въпросът за ядрената енергетика крие в себе си друг, по-голям въпрос, а именно какво е отношението ни към идеята за постоянен растеж – идея, която Ренк намира за абсурдна. Измислица, която не се среща в биологията или физиката, но която ние сами сме изобретили.

Според Ренк, отново бушува “неумолима война срещу истината“. Не на последно място в САЩ, където президентът Тръмп засилва борбата срещу научните изследвания за климата. „Говорихме непрекъснато по време на снимките как науката се редуцира до мнение. Как моето мнение струва толкова, колкото вашия научнообоснован анализ”, продължава Ренк пред Дагенс Нюхетер.

“Чернобил“ е една от най-големите телевизионни продукции, правени някога в Европа. Снимана е основно в Литва, но и в Украйна. След преговори, които, според шведския вестник Експресен, са продължили над година и половина, Ренк и екипът му са получили възможност да направят голяма част от снимките в атомната електроцентрала Ингалина в североизточна Литва.

За Дагенс Нюхетер Йоан Ренк разказва, че е решил да режисира “Чернобил“ още докато четял сценария. Проблемът бил, че със семейството му току-що се били върнали след година, прекарана в Сърбия и Черна гора. Трудно било отново да тръгнат за Източна Европа. Но тогава станало ясно, че от HBO го искат за режисьор, така че трябвало да намери аргумент, който да използва срещу жена си, за да я накара да заминат за Литва. Подписал договора, без да каже на съпругата си, което довело до брачна криза.

Преди “Чернобил“ Ренк е снимал основно видеоклипове и реклами. Работил е с Кайли Миноуг, Роби Уилямс, Бионсе, снимал е ”Lazarus” и ”Blackstar” от последния албум на Дейвид Боуи. Все продукции за забавление.

По отношение на работата по “Чернобил“, Ренк споделя, че за първи път е трябвало да направи нещо различно. „Гордея че, че бях част от това. От творческа гледна точка беше страхотно време. Що се отнася до работата, като режисьор бях напълно погълнат от това, което можех да направя – и от това как го направихме. Беше красива радост, на всички нива. Имаше целеустременост, каквато никога не съм изпитвал. Това ме промени”, казва Ренк пред сайта Collider.

Йоан Ренк е снимал всичките пет епизода на “Чернобил“ по сценарий на Крейг Мейзин. В актьорския състав участват Джаред Харис, Стелан Скарсгард, Емили Уотсън.

Скарсгард, шведски актьор, познат на българската публика от филми като „Порейки вълните”, „Амистад”, „Догвил”, „Мама Миа!”, казва за Експресен по повод на Йоан Ренк: „Той е невероятен. Обикновено по подобен телевизионен сериал работят двама или трима режисьори, но той пое всичко и го носеше на раменете си с огромна енергия и желание. След това сглоби нещо, което стои някак си много музикално. Свърши фантастична работа”.

И Ренк бе възнаграден за това. На последното издание на наградите “Еми“ “Чернобил“ взе общо десет награди, сред тях за най-добър минисериал, за режисура на минисериал и за сценарий.

Стокхолм, 25 септември 2019

 

За автора

Елица Иванова

Елица Иванова: живее от години в Стокхолм. Работи в Стокхолмския университет, където преподава журналистика, медии и комуникации.
Кореспондент на К в Швеция.

Категории