Апология на актьора, театъра, театралното

А

23-та „Сцена на кръстопът” в Пловдив

Есенният международен театрален фестивал в Пловдив започна с двете премиери на театъра домакин. Всички събития с незначителни изключения се състояха в театралната крепост в центъра на града. В този задъхано живеещ, както винаги през септември, Пловдив това си беше истинско предимство за театралите.

Проектът „По-полека” по песните на Стефан Вълдобрев датира от две-три години, идеята е на драматурга Александър Секулов. Премиерата на 11 септември увенча един щастлив творчески период за Вълдобрев в Пловдив, в който имаше театрална и оперна премиера, концерти на Античния театър и извън Пловдив… В спектакъла, поставен от Владимир Люцканов, са заети актьори от двете трупи – пловдивската и на Младежкия театър. Вече премина и премиерата в София. Представлението, за което се казва, че не е мюзикъл, но в него много се пее, има почитатели и публика, доведени в залата именно от музиката/песните – „Тръгвам натам, където няма път или пътека… Бяга светът, но ние ще я караме полека…” на Стефан Вълдобрев. Те създават една особена аура на мечтателност, на млади пориви, на свободно реене в пространството и времето – „барът е до морето и морето е до бара”… В реализацията на музикалния продуцент Веселин Веселинов-Еко петнайсетте песни на Вълдобрев звучат акустично особено обемно, създава се усещането, че голям оркестър изпълнява музиката, а не подрънкващият на китарата Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени”. Повечето от избраните актьори пеят отлично – не само Филип Аврамов, но и Ния Кръстева, Юлиан Петров, Тодор Дърлянов, Алексей Кожухаров, Рая Пеева, Радина Думанян… Текстът на сцените е на Ваня Щерева и на Стайко Мурджев – той съществува паралелно на музиката, обигравайки възможни ситуации и истории между млади хора на морския бряг. В Пловдив първите ръкопляскания заслужи епизодът с диалога между Русалина Чапликова – майката, и Маргита Гошева-дъщерята Ана. Във фокуса на зрителското обожание, както се очакваше, беше Филип Аврамов (Матю), който играе някого като Странджата на морския бряг, пазача на морския фар. Сценографията на Венелин Шурелов – съвременна, модерна, е създала истинско обиталище на брега на морето.

„Слава” от британския драматург Питър Куилтър се очертава като представление с дълъг щастлив живот. Ексцентрично – движещо се на ръба на жанровете, колкото комедия, толкова и трагикомедия, то ни представя едно малко общество, център на което е алтернативната оперна певица Флорънс Фостър Дженкинс. Всеки е със своята заразителна лудост, шармантност и чувство за хумор, но тя е вдъхновителката в приключението да следваш сърцето си, призванието си. Животът като представление, животът като фантазия, като забавление. Известно е, че Флорънс Фостър Дженкинс не е умеела да пее (тоновете й фалшиви, ритмиката – сбъркана), но е пяла. И е била неподражаема в своя полет с измислените от нея картонени криле – на сцената на Карнеги хол, където 3000 души са се превивали от смях, но са й и ръкопляскали. Пиесата е изиграна за първи път през 2005 година в Бирмингам, след това в Лондонския „Уест Енд”, където за 6 месеца е направила 200 представления. За първите 5 години е преведена на 15 езика, поставена в над 20 страни, в нея са блестели звезди на световната оперна и театрална сцена. В Пловдив я поставя с вкус и динамика Стайко Мурджев, в главната роля е популярната и обичана актриса Ивана Папазова. Тя вече беше оперна певица в „Глас” от Елена Алексиева – роля, за която заслужи не една награда. С нея пак работи вокалната педагожка доц. Лилия Илиева, но „Слава” не е моноспектакъл, а колективно постижение на всички участници в процеса и представлението – прекрасна сценография, осветление и костюми Петя Боюкова, музика Петър Дундаков, сценична пластика Мариана Йотова. Равностойни партньори на Ивана Папазова са проф. Атанас Атанасов в ролята на ексцентричен актьор, спътник и репетитор на Флорънс, и Димитър Банчев като неин пианист. Виждаме още в представлението елегантната Елена Кабасакалова, неузнаваемата боркиня за чистотата на оперното пеене Боряна Братоева и Мариана Йотова като испаноговоряща прислужница.

Стъпката „музикално представление и пиеса на Питър Куилтър” се повтаря и на финала на фестивала – спомени и разкази от първо лице и концерт с песни по случай 80-годишнината на големия артист и вдъхновител Тодор Колев, организиран от Камен Донев, ученици и приятели, и в последната вечер – „Актрисата” с Аня Пенчева и вдъхновителя и арт директор на „Сцена на кръстопът” проф. Стефан Данаилов. Какво събитие – на една сцена, пловдивската, се събраха ученици и учител – „белите маратонки” Камен Донев и Стефан Вълдобрев в имитации, песни, спомени за уроци и случки за техния Тодор Колев. И за тримата пловдивската сцена е дом и убежище – някога за участника в Младежка сцена и жител на общежитието на „Густав Вайганд” Тодор Колев, в последното десетилетие за Камен Донев, от две-три години за Стефан Вълдобрев. И до тях забележителният – Мариус Куркински, който също остави следа в историята на първия театър. Участваха и Георги Къркеланов, дъщерята Албена Колева, на запис Валентин Танев, Красимира Кузманова и Стефка Янорова, Койна Русева. Ученици на големия пловдивчанин проф. Крикор Азарян и неговия асистент Тодор Колев. Каква история, майна! – би казал Коко.

Паметна вечер с преклонението пред Стефан Данаилов като вдъхновител и арт директор на „Сцена на кръстопът” и с неговата неизтребима жажда да бъде на сцената беше финалът на фестивала на 22 септември. Публиката дълго време не си тръгваше.

Но в рамките на тези 11 дни бяха включени още знакови събития за отношението към театъра и артистите: „Аз, Фойербах” от Танкред Дорст със Стефан Мавродиев в главната роля, специално поставен спектакъл за неговата 75-годишнина, режисьор Владимир Люцканов, документалният „Апарт”, вдъхновен от разкази и интервюта от сборника „Артисти със сребро в косите”. Интересно представление на режисьора Илко Ганев по композицията на Людмила Сланева с фотографии, видео и други визуални ефекти. В него участват шестима млади артисти – Антъни Пенев, Бориса Сарафова, Димитър Крумов, Надя Керанова, Петя Бончева, Севар Иванов. Сред зрителите на първия ред в Камерната зала бяха двама ветерани, изиграли първите си роли на сцената на Пловдивския театър – Красимира Казанджиева и Стефан Германов. А сред авторите на историите са още Наум Шопов, Ицхак Финци, Гинка Станчева, Емилия Радева, Жоржета Чакърова, Мария Стефанова, Георги Велчовски, Гергана Кофарджиева, Лиляна Филипова, Антон Тонев, Стефан Илиев-Чечо и други. В съпътстващата програма на фестивала бяха представени и три книги – „Театрална география, история, личности” от Стефан Янков, един от драматурзите на Пловдивския театър през 70-те години, и „Комедиите на Шекспир между Ерос и Танатос”, докторска теза, защитена от режисьора и бивш заместник-директор на театъра Петър Кауков. А „Тетралният път на режисьора Слави Шкаров” е темата на докторантурата на Йордан Георгиев, известен с предаванията си по Радио „Алма Матер”. Две от книгите са издадени от ИК „Жанет 45”.Така че, търсено-нетърсено, 23-ата „Сцена на кръстопът” се превърна в апология на театъра и театралното, на актьора и неговите верни спътници.

Иначе в програмата на фестивала, редена този път от директора на театъра домакин Кръстю Кръстев, бяха спектакли като „Празникът” на МГТ „Зад канала” и режисьора Явор Гърдев с Бойко Кръстанов в ролята на протагониста, „Развратникът” от Ерик-Еманюел Шмит, режисьор Стоян Радев, театър „София” – запомнящ се образ създава Ириней Константинов, но в този спектакъл за философа и остроумеца Дидро говорът често се губеше, не се чуваше добре, изключение – Петя Силянова; „Спускане от връх Морган” от Артър Милър, режисьор Николай Ламбрев -Михайловски, НТ „Иван Вазов”, с безподобния със своята актьорска техника и дисциплина Валентин Ганев сред обкръжение от талантливи и амбициозни колеги – всяко от тези представления в различна степен е представително за изминалия театрален сезон.

Българската драматургия бе уважена чрез поклона към Йордан Радичков с „Луда трева” на „Сфумато” и Маргарита Младенова, „Приятно ми е, Ива” на Ива Тодорова и Театър 199 и наградената в конкурса за сатирична комедия на Сатиричния театър с наградата „Алеко Константинов” „Трима мъже и една Маргарита” от Лиза Шопова, както и „Тъпи ентусиасти” от Теди Москов и Симон Шварц, също на Сатирата, вече споменатият „Апарт” на театър „Азарян” и „Цъфнали очи” по романа на Радостина Ангелова на Малко театро Будапеща, Унгария. Някой би казал – „не е малко”, но от значение е и качеството. Липсваха ми в селекцията представления, като „Наблюдателите” от Константин Илиев, уви, трудно преместваемо, „Бащата”… може би нещо от Варна, от балканските съседи. Иначе театър „Лес Курбас” от Лвов, Украйна, пак беше в програмата. Близо 30 прояви във фестивалния афиш в рамките на 11 дни и под слогана „Театърът невъзможното”. И както казва в своя текст поетът Елин Рахнев: „Сцена на кръстопът” винаги е бил фабрика за копнежи и илюзии. „Сцена на кръстопът” винаги е бил колесница на мечтата. А само през мечтата можеш наистина да се сбъднеш. И да докоснеш с всичките си ръце невъзможното. Да живее Фестивалът!”

Община Пловдив, Министерството на културата, Драматичен театър Пловдив и спонсорското общество начело с „Роза Импекс” трябва да се гордеят, че поддържат 23 години такова важно за духа на Пловдив събитие.

За автора

Пенка Калинкова

Пенка Калинкова (1946) е журналистка и театровед. Родена е в Пловдив, завършила е руска и българска филология в СУ „Св Климент Охридски” и театрознание във ВИТИЗ „Кр. Сарафов” (днес НАТФИЗ). Работи в продължение на много години в Радио „Пловдив”, във вестниците „За и против” и „Марица”. Нейни статии са публикувани в редица издания като вестниците „24 часа Пловдив”, „Дума”, „Стандарт”, в списанията „Театър”, „Тракия”, „Везни” и други. Автор на книгите „Парчета театър, мигове живот” (2000 г.), „100+20 Драматичен театър Пловдив” (2001 г.), „Място за връщане” (2006 г.), „Съзаклятието „Пазарджишки театър” (2009 г.), „Оцеляващата. 60 години Пловдивска опера” (2013 г.), „Познатият непознат Пловдив” (2014 г.), на документални филми за големите български художници Димитър Киров и Кольо Витковски, за Пловдивския куклен театър, за Драматичен театър Пазарджик, „Античното наследство на Пловдив” (2004 г.), „Едно турне в пет действия” (2009 г.), „Истории от Тютюневия град” (2009 г.), „Палимпсестът Пловдив” (2009 г.), „Чучулигите” (2011 г.), трисерийният „Първият театър” (2011 г.), посветен на 130-годишнината на първия български професионален театър – Пловдивския. Прессекретар на Международния есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” (до 2012 г.). Носител на награди за театрална критика и журналистика, награда „Пловдив” (1993 г.), Почетен знак на Пловдив (2006 г.), званието „Следовник на народните будители” (2011 г.). Член на управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019”.

Категории