Няма такава телевизия!

Н

БНТ празнува 60 години от създаването на телевизията у нас. От празничното предаване, водено от Драгомир Драганов, виждаме, че Саздо Иванов и екипът му са си дали труда напразно да създадат първата на Балканите телевизия. От идеята да има телевизия, която отразява директно случващото се, е останало само едно кресло. В креслото на „БНТ на 60“ гостите, живели телевизията, се смаляват и разтичат. Всъщност, това не е ли същото кресло като в предаването „Извън играта“? Или е в „Денят започва с Георги Любенов“? Защото и гостите са същите. Телевизия на носталгичното кресло.

Татяна Лолова и Николина Чакърдъкова, Силвия Кацарова и Венци Венц разказват как гледат телевизия, как правят телевизия и какво е БНТ за тях. В други часови пояси юбилеят е повод да ни отпуснат архивни кадри с Иван Славков, един от директорите на телевизията. При Георги Любенов звучи китка от естрадни кавъри.

Какъвто сценаристът, такова и предаването. Според Уикипедия, в която всеки най-често се описва сам, Васко Громов е главен сценарист на 60 епизода към празничната програма на Българска Национална Телевизия – „БНТ на 60”. Уикипедия пак казва, че бил известен с фестивала Ретро Видин. Громов е поканен като специалист по ретрото. С ретро телевизия към ретро нация!

И в „Денят започва с Георги Любенов“, и в „БНТ на 60“ обаче е убита идеята какво е телевизията като медия. Какво ли ще бъде след 60 години? Дали журналисти като Любенов и Драганов ще бъдат превърнати в конферансиета? Представям си как някой нов естраден водещ ще обяви, че през 2019 г. генералният директор на БНТ ще остане в историята с това, че е свалил първо Сънчо, а после – Сидеров. Шефът на БНР поне свали цялото петъчно предаване „Преди всички“ от ефир!

А всъщност липсва най-важният процес, който беше извървян през тези 60 години – от държавна към обществена медия.

За автора

Жана Попова

Доц. д-р Жана Попова е преподавател във ФЖМК на СУ и телевизионен наблюдател на К.

Категории