Денят, след който психолозите не излязоха от студиата…

Д

Всеки майка я боли“ – с тези думи на Надежда Красимирова от Германия завършва седмицата, в която убиха журналистката Виктория Маринова. Така звучи на развален човешки език извинението по bTV на една майка на заподозрян за убийство към майката на младата жена, убита в Русе. Надежда Красимирова е майка на седем деца. Убитата и обезобразена Виктория Маринова е майка на едно дете. Така удря часът за демографските калкулатори. Евродепутатът Ангел Джамбазки от съ-управляващата ВМРО вече обяви задължително смазване на етническата битова престъпност. Но престъпността, която виждаме, не е битова, тя е по-мащабна и от организираната – 20 жени са убити само през тази година. Какво сме направили с човешкото, та Надежда Красимирова да не осъзнава, че не е нормално да се говори по този начин с някого за убийството на детето му? Телевизията показа как в едно изречение пропадат цели векове състрадание, в които са се извайвали думите жал, прошка…

В „120 минути“ Светослав Иванов показа лицата на жени, жертви на нечовешки извършени убийства, и на осъдените насилници, за да напомни, че няма държавна политика, която да прекъсне насилието над жени. И да покаже, че извършителите имат различни лица.

Ден след жестокото убийство на Виктория Маринова в студиата влизаха психолог след психолог. Бяха като гадатели. Преди да обявяват кой е заподозреният, първо чертаеха образ на психопат, на човек, който не може да владее нагона си, който не съзнава колко жесток е, и изоставиха прогнозата за убийство от ревност… После Ирина Цонева от БНТ и Росен Цветков от bTV обявиха името на Северин Красимиров, задържан в Германия. Всъщност, как се казва – наричаха го ту Северин, ту Селайдин, сякаш за нас името на другия няма значение? И така до неделя, когато в „Събуди се“ по „Нова тв“ Росен Йорданов, бивш криминален психолог в института на МВР, за пореден път разясни, че всеки може да извърши убийство, че това са действия на вменяем човек, който не е психопат, а просто не се съобразява с никакви норми, с никакви ценности, които сме задали. Хубаво казано! Но къде задават ценностите и защо са толкова различни нормите ни? Сайт на „Нова тв“ препраща към видео с интервюто му във Vbox, което прилича на видеоплатформа, правена от хора, страдащи от невъзможност да се контролират. Така в края на седмицата разбрахме, че убиецът е нормален човек с ненормални действия, както накратко обясниха последните психолози. А как да се борим с човешките си отклонения от норми, които все повече пропадат с разпада на институциите, които ги поддържат?

Журналистите се замеряха с обвинения едни срещу други. Някой избърза да нарече Виктория Маринова „разследваща журналистка“ след първото й предаване „Детектор”. Оказа се обаче, че преди това е водила модно предаване. А в първите новини от русенските сайтове се съобщаваше, че жертвата е бизнесдама. От „Биволъ” пък настояваха да се разследва връзката между работата й и нападението. Може би ще последват журналистически разследвания защо насилието над жени се приема като нормално състояние на обществото?

И докато майката на Северин или Сейладин Красимиров говореше на развален български от Германия, на развален политически език прозвуча обвинението на премира Бойко Борисов срещу всички, които си позволиха да се усъмнят в правителството. Разгневено обясни, че не приема упреците за заплаха срещу свободата на словото, след като гледал как се говори срещу премиера по две телевизии. Борисов упрекна чуждите медии, че пишат срещу България, Цветан Цветанов пък заговори за хибридна война. Чий образ охулиха чуждите медии? На онзи 21-годишен мъж, който си е тръгнал от детски рожден ден в ромската махала в Русе надрусан и пиян. Ако това е образът на България, той няма нужда от потвърждение на чужди медии. Скицата я рисуват постоянно собствените ни.

За автора

Жана Попова

Доц. д-р Жана Попова е преподавател във ФЖМК на СУ и телевизионен наблюдател на К.

Категории