Златен ритон

З

От 29 ноември до 6 декември в Пловдив се провежда 24. Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон”.

Тъй като миналата година не се състоя, сега са натрупани 76 филма.

В осемте фестивални дни за двете големи награди “Златен ритон” ще се борят 56 филма, голямата част от които са произведени с подкрепата на Националния филмов център. В програмата „Открити хоризонти“ са включени още 20 нови заглавия, създадени след предишното издание на фестивала, а четири филма на автори, които ни напуснаха през тази година, ще ни напомнят за тях.

Председател на петчленното жури е режисьорът Светослав Стоянов, чийто дебютен филм „Последните черноморски пирати“ е носител на голямата награда „Златен ритон“. Членове са художникът Ангел Гешев, работил 23 години в Китай, основател на галерията „Арсенал на изкуството“ в Пловдив, режисьорката Мария Аверина с награда за дебют на „Златен ритон“ 2017, аниматорът и режисьор Велислава Господинова, носител на много престижни награди за авторските си филми „Фарът“, „Кръвта“ и „Жар птица“, и проф. Надежда Маринчевска, кинокритик и изследовател.

Организатор на събитието е ИА Национален филмов център със съдействието на Министерството на културата, Община Пловдив и в партньорство с Българската национална телевизия.

За автора

Категории