Постъпихме правилно:
съдебни заседатели и съдия по дело срещу „Монсанто”

П

Съдебните заседатели, взели решението, че корпорацията „Монсанто” е причинила раковото заболяване на мъж в терминална фаза, се борят да запазят забележителния размер на обезщетението от 289 млн. долара, като публично призовават съдията да не променя решението им в един наистина революционен процес.

Четирима калифорнийски съдебни заседатели споделят пред „Гардиън”, че са шокирани и ядосани от съдията, ръководещ съдебния процес, който е решил да пренебрегне единодушното им мнение, според което агрохимическата корпорация „Монсанто” не е предупредила потребителите си, че популярните й продукти за борба с плевелите представляват риск за здравето.

Съдебното решение, взето през август, хвърля в тревога целия свят заради хербицида „Roundup”. Съдът отсъжда болният от рак ищец Диуейн „Лий” Джонсън да получи обезщетение в размер на 250 милиона долара. Миналата седмица обаче Сюзън Боланос – върховният съдия в Сан Франциско – изненадва съдебните заседатели, като се произнася по обжалването от страна на „Монсанто” и обявява, че вероятно ще даде нов ход на процеса поради „недостатъчни доказателства”.

„Бях като ударен с мокър парцал, силно възмутен. Страшно съм изненадан”, споделя Робърт Хауърд, съдебен заседател № 4. „Защо имаме съдебна система, ако съдията може просто ей така да смачка решенията й и да ги хвърли в кофата за боклук?”

Боланос все още не е взела окончателно решение, но провокира необичайна публична реакция от страна на съдебните заседатели, които й оказват все по-силен натиск. Някои от съдебните заседатели заявяват, че в хода на процеса са се ангажирали силно емоционално и сега смятат, че е техен дълг да се застъпят за решението си, борейки се Джонсън да получи полагащото му се обезщетение.

Залозите в тази дългогодишната битка около глифозата – най-широко използваният хербицид в света – са високи. Има изследвания, според които той е свързан с раковите заболявания. Корпорацията „Монсанто”, която в момента е собственост на германската фармацевтична компания „Байер”, от години продава химикала с марките „Roundup” и „Ranger Pro” и продължава да твърди, че употребата му е безопасна и не причинява рак.

А Джонсън, на когото може би му остават само още няколко месеца живот, се е превърнал в герой за няколко болни от рак американски граждани и за техните семейства, като в същото време в съдилищата в САЩ подадените искове, подобни на неговия, са хиляди.

Друг съдебен заседател на име Гари Китахата заявява, че е склонен да вярва на доказателствата, представени от адвокатите на Джонсън, особено на вътрешни имейли, разпращани между служители на „Монсанто”, според които компанията е работила, за да потисне критичните изследвания, а същевременно е насърчавала проучванията, чиито резултати сочат, че глифозатът е безопасен.

„От „Монсанто” са защитавали много важен за корпорацията им продукт”, казва Китахата, 64-годишен консултант на местните власти, съдебен заседател № 1.

Частната кореспонденция на тема изследвания, която работещи в „Монсанто” си разменят, улеснява журито да вземе решение и да се произнесе, че „корпорацията е действала с умисъл и се е опитвала да прикрие информация”. Именно заради това и „Монсанто” е наказана да плати колосалната сума.

„Задължение е на корпорацията да се увери, че нейните продукти са безопасни … А ако има някакви съмнения, трябва задължително да ги упомене и да постави предупредителен надпис”, казва Китахата.

Джонсън, който е баща на три деца и живее в Северна Калифорния, свидетелства пред съда, че ако на етикета е имало предупреждение за рискове от раково заболяване, той е нямало да пръска училищните площадки с хербицида.

Въпреки че процесът е приключил и съдебното жури е разпуснато, повече от половината негови членове се явяват в съда миналата седмица, за да чуят обжалването на „Монсанто”. Правят го от личен интерес, жертвайки от свободното си време.

Адвокатите на „Монсанто” твърдят, че представените доказателства са в разрез с науката и не могат да обосноват решението на журито.

Съдебен заседател №11 Чарли Кауп заявява, че е „изключително разочарован” и „силно изненадан” да научи, че съдията сякаш застава на страната на „Монсанто” и обезсмисля колективната работа на журито.

„В момент, в който присъдата ни е застрашена, ние смятаме, че е наш граждански дълг да защитим собственото си решение. Гордеем се с него. Работихме усилено и чувствахме, че постъпваме правилно”, признава Кауп.

Някои съдебни заседатели са изпратили официални писма на съдия Боланос, приканвайки я да размисли, а голям брой активисти подписват онлайн петиция с призив да промени решението си.

Очаква се в близките дни Боланос да вземе окончателно решение – тя може да намали паричното обезщетение, на което е осъдена „Монсанто”, или да отхвърли решението на съдебното жури, като даде начало на нов процес. Съдия Боланос повдигна въпроси за начина, по който журито е изчислило 33 млн. долара обезщетение за покриване на бъдещи неикономически щети.

Китахата признава, че останал много смутен от въпросите, поставени от съдията по време на процеса: „Беше изключително обезсърчаващо”.

Кауп, 39-годишен продуктов мениджър в софтуерна компания, отбелязва, че журито „следвало инструкциите на съдията”, и добавя, че в шестседмичния процес „всички съдебни заседатели били вложили изключително много емоции”, но по-важното – те продължават да вярват, че присъдата им е справедлива”.

60-годишният съдебен заседател Хауърд пише в официално писмо до Боланос: „изводът е, че единството, интелигентността и здравият разум на журито са подложени на открита атака”. Освен това, той добавя: „Фактът, че е възможно единодушното ни решение да бъде отхвърлено – и след като прецизно разгледахме представените доказателства, и след като спазихме вашите инструкции, и след като няколко дни провеждахме внимателни обсъждания, унизява съдебната ни система и разклаща сигурната ми вяра в нея”. Пред „Гардиън” Хауърд признава, че съдебният процес го накарал да зачеркне от живота си такива корпорации като „Монсанто” – преживяване, което променило живота му.

А Кауп споделя, че не е искал „Монсанто” да фалира, но бил притеснен от някои нейни бизнес практики. „Вероятно скоро няма да използвам „Roundup”, признава съдебният заседател.

Сам Левин

„Гардиън”, 19.10.2018

 

За автора

Категории