Български художници в Торино

Б

От 2 до 4 ноември 2018 г в Торино ще се проведе международният форум за съвременно изкуство Artissima, в който ще участват и трима съвременни български художници – Правдолюб Иванов, Лъчезар Бояджиев и Рада Букова. Те ще бъдат представени в секцията „Диалог” от галерия SARIEV Contemporary.

В центъра на експозицията е инсталацията „Толкова много причини…“, 2004, на Правдолюб Иванов, представена за пръв път в груповата изложба „Interrupted Game“ в Лайпциг, Германия. Работата е вдъхновена от размисли за толерантността като взаимен процес и идеята, че можем да създадем едно общо място само ако се отдръпнем и дадем път на другия.

В рамките на изложбата ще бъдат представени и 31 рисунки от Лъчезар Бояджиев от цикъла „Разпятие за рибаря“, 1991-1992, състоящ се от 150 рисунки, създадени като реакция на вулгарната реинтродукция на това, което той нарича „религия без вяра“ в България след 1989 г.

Рада Букова участва със серията „Витрини“ от 2014 г. и „Хляб“, 2013 г. Подобно на Иванов, художничката представя обекти, свързани с бита, и характерни за нейния минималистичен поглед и лаконичен образен език, които са едновременно обекти и обкръжения, игра на форми и цветове.

За автора

Категории