Срещу забравата

С

От 10 до 25 ноември в зала „Тотал спорт“ на ул. „Екзарх Йосиф“ 13 в Пловдив се провежда кинофорум за човека и времето „Срещу забравата“, организиран от Валери Кьорленски и Петър Попзлатев с подкрепата на Фондация „Пловдив 2019“. Събитието е посветено на 30 години от падането на Берлинската стена и края на тоталитарния режим в България. Включени са 19 важни български игрални и документални филма, създадени между 1985 и 2019. Повечето от тях са фокусирани върху случващото се с обществото и индивида по време на Прехода.

Филмите са: „Коми, хората“, „Аз, Графинята“, „Нещо във въздуха“, „Нашите деца“, „Аз съм ти“, „Изгубените равнини“ (премонтирана версия на „Времето е наше“) на Петър Попзлатев; „Парчета любов“, „Търкалящи се камъни“ и „Обърната елха“ на Иван Черкелов (последният е в съавторство с Васил Живков); „Лагерът“ на Георги Дюлгеров, „Писмо до Америка“ на Иглика Трифонова, „Зад кадър“ на Светослав Овчаров, „Цветът на хамелеона“ на Емил Христов, „Виктория“ на Майя Виткова, „Безбог“ на Ралица Петрова, „Опит за биография на лицето Х“ на Васил Живков, „Присъдата – обвинението“ на Анна Петкова.

Форумът бе открит с документалния филм „Приключено по давност“ на Малина Петрова и „Изгубените равнини“. На 25 ноември ще се проведе кръгла маса с участието на автори и филмови критици.

За автора

Категории