Ходене по буквите

Х

Силвия Плат. „Кухнята на госпожа Черешова“. Превод Стефан Русинов. Илюстрации Капка Кънева. Редактор на стиховете Петя Кокудева. Поредица „Детски шедьоври от велики писатели“. София: Лист, 2019. Цена 12,98 лв.

Книгата съдържа три творби на носителката на „Пулицър“ посмъртно Силвия Плат: „Костюм за все едно“ и „Книгата на леглата“ са посветени на децата й Фрида и Никълъс, родени от болезнения брак с британския поет-лауреат Тед Хюз. „Кухнята на госпожа Черешова“ е журнално публикувана през 1958 г. и едва през 2001 г. е отпечатана в книга. И трите произведения са прекрасни – до момента, в който на с. 53 четем: „Миризма на печени ризи се надигаше от фурната“ (електрическите уреди в кухнята на Мирта Черешова са решили за разнообразие да разменят предназначението си – и фурната е почнала да глади…). На 11 февруари 1963 г. 30-годишната Силвия Плат слага главата си във фурната и пуска газта. Депресията на една от най-трагичните авторки на ХХ в. най-после си взема своето. (Най-големите писателки на ХХ век обичайно свършват така: през 1941 г. се самоубива Цветаева; Вирджиния Улф, също през 1941 г., напълва джобовете си с камъни.) Така че, появата на фурната в приказката на Силвия Плат е бая зловеща за възрастния читател. Децата обаче ще се забавляват – те не подозират нито за самоубийството на Плат, нито за самоубийството на сина й Никълъс, нито за самоубийството на жената, заради която великият Тед Хюз напуска съпругата си Силвия. В тази книжка смърт няма. Когато Плат си отива, всъщност викайки за помощ, децата са на 2 години и на 7 месеца. За мен забележителната история е „Костюм за все едно“; тя може да ни разкаже много за психиката на Силвия Плат: В семейство със седем братя се получава колет с горчичножълт костюм. Пръв го отхвърля бащата, по чиято мярка е. Как така банкер ще ходи с такъв цвят. Майката го преправя. Синовете, един след друг, също го отхвърлят – колкото и да им харесва този костюм, не смятат, че ще е подходящ за техните занимания; обществото няма да ги приеме. И на финала най-малкият син получава костюма, за който винаги е мечтал, макар и сума ти пъти преправян. Нещо повече, върши облечен с него всичко, за което другите са го смятали за неподходящ. Костюм, топъл като препечена филийка. Прекрасен, пухест, мъхест, чисто нов, горчичножълт костюм за няма значение какъв точно случай. След толкова чакане, след толкова сръчни поправки… Прочее, Фрида, дъщерята на Силвия Плат и Тед Хюз, в момента е на 58 г. – и има седем книги за деца.

Николай Искъров. „Скитникът на моята душа“. Стихотворения. Събрано. Художник Невена Ангелова. Бургас: Знаци, 2019.

В стихотворенията чуваме доблестното мъжко „ние“, което стои на прага на новостта и промяната, но започва да усеща тяхната противоречивост, дори невъзможност. Затова Искъров се връща в образността на момчешките времена на предвкусване на света. Изобилните и уютни природни красоти омекотяват сблъсъка на лирическия аз със света. Разговорните интонации вливат още живот в стихотворенията на Искъров, надделели над условностите на Прехода. Пътят на Искъров свърши чудовищно рязко. Не и пътят на поезията му.

За автора

Марин Бодаков

Марин Бодаков е поет, дългогодишен литературен редактор на в. „Култура” и водещ рубриката „Ходене по буквите”. Сега е член на екипа на К и води същата рубрика.

Категории